Dodano: 07-06-2023 w kategorii: Zdrowe produkty autor: admin
Tłuszcz jest niezbędnym elementem naszej diety. Dobrej jakości oleje i oliwy nie tylko ubogacają smakowo potrawy, ale także dostarczają potrzebne dla naszego organizmu nienasycone, niezbędne kwasy tłuszczowe (NNKT) omega-3 oraz omega-6.
Rodzaj i zawartość kwasów tłuszczowych
Wyróżniamy dwa rodzaje kwasów tłuszczowych: wielonienasycone i jednonienasycone.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 znajdują źródło w oleju lnianym, z nasion chia, rydzowym (z lnianki), konopnym, rzepakowym, sojowym. Oleje te odznaczają się największą podatnością na utlenienie, dlatego warto przechowywać je w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej spożywać na zimno, surowo do gotowych dań.
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe obecne są w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, oleju z orzeszków ziemnych, słonecznikowym, sezamowym, arganowym, z pestek moreli, z migdałów, awokado, ryżowym, pestek winogron, oleju kokosowym. Kwasy te wpływają na większą stabilność tłuszczów, dzięki czemu można je wykorzystać do smażenia, duszenia czy gotowania, i nie tracą przy tym swoich cennych właściwości.
Oleje do stosowania wyłącznie na zimno, jako dodatek do dania, koktajlu czy bezpośredniego picia (1-2 łyżeczki dziennie) to:
olej lniany, z konopi, rydzowy (z lnianki), z nasion ostropestu, z nasion chia, z nasion czarnuszki, rzepakowy virgin, z orzechów włoskich, laskowych, z pestek dyni, z nasion marchwi, z nasion wiesiołka, z pestek dzikiej róży, z owoców rokitnika, z nasion pokrzywy, oliwa z oliwek extra virgin.
Przez wzgląd na zastosowaną obróbkę, oleje dzielimy na:
Olej tłoczony na zimno - najstarsza, ekologiczna, naturalna metoda pozyskiwania oleju na zimno. Oleje te zawierają dużo cennych kwasów nienasyconych. Pozyskiwanie oleju metodą tłoczenia w bardzo niskiej temperaturze pozwala zachować najcenniejsze właściwości.
Olej z pierwszego tłoczenia - to olej który powstaje podczas jednego tłoczenia nasion i poddanie procesowi rafinacji. Oleje tłoczone tą metodą doskonale zachowują cenne dla zdrowia właściwości np. nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać.
Extra virgin - tłuszcz z pierwszego tłoczenia, pozyskany w sposób wyłącznie mechaniczny, niepodlegający żadnym procesom chemicznym. Określenie najczęściej używane do opisywania rodzaju oliwy.
Olej dezodoryzowany - podczas procesu odwadniania usuwane są związki smakowo-zapachowe. Do podgrzanego tłuszczu doprowadza się parę wodną, która łączy się łączy się z lotnymi substancjami tłuszczu, następnie odprowadzana, a olej jest schładzany. Bezpośrednio po tłoczeniu olej ma naturalny smak i zapach. Charakteryzuje się wyższą temperaturą dymienia, więc świetnie nadaję się do smażenia na głębokim tłuszczu.
Olej rafinowany - to olej oczyszczony, poddany procesom obróbki z użyciem wysokiej temperatury, wody, środków chemicznych. W wyniku tego oleje traca swój naturalny smak, zapach i niekiedy barwę. W efekcie rafinacji występuję utrata niektórych składników odżywczych m.in. witamin i fosfolipidów. Zaletą z kolei jest wyższa temperatura dymienia.
Olej z fitoskładnikami - fitoskładniki to naturalnie występujące w roślinach substancje, których zadaniem jest ochrona m.in. przed infekcjami grzybiczymi czy wirusowymi. Umożliwiają przetrwanie roślin w środowisku naturalnym. Fitoskładnikami są kolorowe pigmenty tj. flawonoidy czy substancje aromatyczne. Do olejów bogatych w fitoskładniki zaliczamy m.in oleje konopne, które zawierają największą ilość kannabidiolu, flawonoidów czy terpenów. Oleje te nie działają psychoktywnie, natomiast uspokajają i odprężają.
Cechy najbardziej popularnych olei roślinnych.
Olej rzepakowy
Najpopularniejszy tłuszcz roślinny, stosowany zarówno na zimno czy ciepło do smażenia. Jest olejem najbogatszych w wielonienasycone kwasy omega-3 i wyprzedza pod tym względem nawet oliwę. Posiada optymalny stosunek kwasów omega-6 do omega-3, który wynosi 2:1 (podobnie jak olej z konopi). Jest jednym z olejów najbogatszych w prowitaminę A, czyli beta-karoten. Związek ten wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Korzystnie wpływa na kondycję naszego systemu immunologicznego oraz funkcjonowanie wzroku.
Oliwa z oliwek
Niezastąpiony składnik tzw. śródziemnomorskiej diety. Zawiera związki fenolowe, dzięki którym oliwa ma mniejszą podatność na utlenianie. To sprawia, że oliwa jest bardziej odporna na działanie temperatury i światła, dlatego doskonale sprawdzi się również do smażenia.
Możemy wyróżnić kilka rodzajów oliwy:
Oliwa extra virgin - charakteryzuje się niską kwasowością (zwykle poniżej 0,8%) oraz wyjątkowym smakiem, aromatem i barwą. Jest to najbardziej naturalna forma oliwy z oliwek, zachowująca wszystkie korzystne składniki odżywcze.
Oliwa virgin - również pozyskiwana przez mechaniczne tłoczenie oliwek, ale ma nieco wyższą kwasowość niż oliwa extra virgin (zwykle do 2%). Chociaż nadal jest to wysokiej jakości oliwa, nie spełnia ona surowszych kryteriów, które są wymagane do otrzymania statusu extra virgin. Oliwa virgin może mieć nieco mniej intensywny smak i aromat w porównaniu do oliwy extra virgin.
Oliwa rafinowana – oliwa pozbawiona smaku i zapachu, o jasnożółtej barwie. Uzyskiwana poprzez podgrzanie do wysokiej temperatury.
Oliwa z oliwek - mieszanka oliwy rafinowanej z oliwą virgin lub extra virgin, które dodane są w ilości min. 1%
Olej kokosowy
Otrzymywany z miąższu orzechów palmy kokosowej. Głównym składnikiem oleju kokosowego są nasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią ponad 80% oleju. Kwas laurynowy stanowi około 50% całkowitej zawartości tłuszczu w oleju kokosowym. Jest to kwas, który może zwiększać poziom "dobrego" cholesterolu HDL w organizmie. Olej kokosowy ma wysoką stabilność termiczną, co oznacza, że jest on odporny na utlenianie się i nie traci swoich właściwości podczas gotowania w wysokich temperaturach. Jest często wykorzystywany do smażenia, pieczenia i smażenia na patelni.
Dostępne oleje kokosowe na rynku to:
Olej kokosowy rafinowany - olej poddany procesowi rafinacji. Proces ten polega na oczyszczeniu i odsączeniu oleju, aby usunąć niepożądane substancje, takie jak zanieczyszczenia, zapach kokosa, a także część składników odżywczych. W wyniku rafinacji olej kokosowy staje się bezwonny i bezsmakowy. Ma również wyższy punkt dymienia, co oznacza, że jest bardziej stabilny podczas gotowania w wysokich temperaturach.
Olej kokosowy nierafinowany - Jest wytwarzany z naturalnego miąższu orzechów kokosowych i ma charakterystyczny zapach i smak kokosa. Olej kokosowy nierafinowany zachowuje większość składników odżywczych, takich jak witaminy, przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe (MCT). Ma też niższy punkt dymienia niż olej kokosowy rafinowany, dlatego jest bardziej odpowiedni do niskotemperaturowego gotowania, smażenia na patelni lub jako dodatek do potraw.
Olej kokosowy MCT – MCT czyli Medium Chain Triglycerides (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe). Specjalny rodzaj oleju kokosowego, który zawiera wyłącznie kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe. Kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe są szybko wchłaniane przez organizm i są przetwarzane na energię, w związku z tym olej kokosowy MCT jest często stosowany jako źródło szybkiej energii.
Olej lniany
Olej jest wytłaczany z nasion siemienia lnianego. Olej ten zawiera wysoką zawartość kwasów omega-3. Stanowią one ponad 50% wszystkich kwasów tłuszczowych. Z tego względu zaleca się stosowanie oleju wyłącznie na zimno oraz przechowywanie w lodówce, w ciemnej butelce, aby ograniczyć dostęp światła.
To co jest szczególnie ważne przy wyborze zdrowego tłuszczu to jakość. W naszej ofercie sklepu znajdziecie ekologiczne, różnorakie formy doskonałej jakości olejów, które dobierzecie do swoich potrzeb.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.