Producenci
Promocje
Storyderm Bloker Słoneczny SPF50/PA+++ Super Ultra Nutrition 50ml
Storyderm Bloker Słoneczny SPF50/PA+++ Super Ultra Nutrition 50ml

72,50 zł

Cena regularna: 145,00 zł

Najniższa cena: 145,00 zł
szt.
Oleje i oliwy czyli zdrowe tłuszcze w diecie 0
Oleje i oliwy czyli zdrowe tłuszcze w diecie

Tłuszcz jest niezbędnym elementem naszej diety. Dobrej jakości oleje i oliwy nie tylko ubogacają smakowo potrawy, ale także dostarczają potrzebne dla naszego organizmu nienasycone, niezbędne kwasy tłuszczowe (NNKT) omega-3 oraz omega-6.

 

Rodzaj i zawartość kwasów tłuszczowych

Wyróżniamy dwa rodzaje kwasów tłuszczowych: wielonienasycone i jednonienasycone.

  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 znajdują źródło w oleju lnianym, z nasion chia, rydzowym (z lnianki), konopnym, rzepakowym, sojowym. Oleje te odznaczają się największą podatnością na utlenienie, dlatego warto przechowywać je w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej spożywać na zimno, surowo do gotowych dań.

  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe obecne są w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, oleju z orzeszków ziemnych, słonecznikowym, sezamowym, arganowym, z pestek moreli, z migdałów, awokado, ryżowym, pestek winogron, oleju kokosowym. Kwasy te wpływają na większą stabilność tłuszczów, dzięki czemu można je wykorzystać do smażenia, duszenia czy gotowania, i nie tracą przy tym swoich cennych właściwości.

 

Oleje do stosowania wyłącznie na zimno, jako dodatek do dania, koktajlu czy bezpośredniego picia (1-2 łyżeczki dziennie) to:

olej lniany, z konopi, rydzowy (z lnianki), z nasion ostropestu, z nasion chia, z nasion czarnuszki, rzepakowy virgin, z orzechów włoskich, laskowych, z pestek dyni, z nasion marchwi, z nasion wiesiołka, z pestek dzikiej róży, z owoców rokitnika, z nasion pokrzywy, oliwa z oliwek extra virgin.


 

Przez wzgląd na zastosowaną obróbkę, oleje dzielimy na:

  • Olej tłoczony na zimno - najstarsza, ekologiczna, naturalna metoda pozyskiwania oleju na zimno. Oleje te zawierają dużo cennych kwasów nienasyconych. Pozyskiwanie oleju metodą tłoczenia w bardzo niskiej temperaturze pozwala zachować najcenniejsze właściwości.

  • Olej z pierwszego tłoczenia - to olej który powstaje podczas jednego tłoczenia nasion i poddanie procesowi rafinacji. Oleje tłoczone tą metodą doskonale zachowują cenne dla zdrowia właściwości np. nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać.

  • Extra virgin - tłuszcz z pierwszego tłoczenia, pozyskany w sposób wyłącznie mechaniczny, niepodlegający żadnym procesom chemicznym. Określenie najczęściej używane do opisywania rodzaju oliwy.

  • Olej dezodoryzowany - podczas procesu odwadniania usuwane są związki smakowo-zapachowe. Do podgrzanego tłuszczu doprowadza się parę wodną, która łączy się łączy się z lotnymi substancjami tłuszczu, następnie odprowadzana, a olej jest schładzany. Bezpośrednio po tłoczeniu olej ma naturalny smak i zapach. Charakteryzuje się wyższą temperaturą dymienia, więc świetnie nadaję się do smażenia na głębokim tłuszczu.

  • Olej rafinowany - to olej oczyszczony, poddany procesom obróbki z użyciem wysokiej temperatury, wody, środków chemicznych. W wyniku tego oleje traca swój naturalny smak, zapach i niekiedy barwę. W efekcie rafinacji występuję utrata niektórych składników odżywczych m.in. witamin i fosfolipidów. Zaletą z kolei jest wyższa temperatura dymienia.

  • Olej z fitoskładnikami - fitoskładniki to naturalnie występujące w roślinach substancje, których zadaniem jest ochrona m.in. przed infekcjami grzybiczymi czy wirusowymi. Umożliwiają przetrwanie roślin w środowisku naturalnym. Fitoskładnikami są kolorowe pigmenty tj. flawonoidy czy substancje aromatyczne. Do olejów bogatych w fitoskładniki zaliczamy m.in oleje konopne, które zawierają największą ilość kannabidiolu, flawonoidów czy terpenów. Oleje te nie działają psychoktywnie, natomiast uspokajają i odprężają.

 

Cechy najbardziej popularnych olei roślinnych.

Olej rzepakowy

Najpopularniejszy tłuszcz roślinny, stosowany zarówno na zimno czy ciepło do smażenia. Jest olejem najbogatszych w wielonienasycone kwasy omega-3 i wyprzedza pod tym względem nawet oliwę. Posiada optymalny stosunek kwasów omega-6 do omega-3, który wynosi 2:1 (podobnie jak olej z konopi). Jest jednym z olejów najbogatszych w prowitaminę A, czyli beta-karoten. Związek ten wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Korzystnie wpływa na kondycję naszego systemu immunologicznego oraz funkcjonowanie wzroku.

 

Oliwa z oliwek

Niezastąpiony składnik tzw. śródziemnomorskiej diety. Zawiera związki fenolowe, dzięki którym oliwa ma mniejszą podatność na utlenianie. To sprawia, że oliwa jest bardziej odporna na działanie temperatury i światła, dlatego doskonale sprawdzi się również do smażenia.

Możemy wyróżnić kilka rodzajów oliwy:

  • Oliwa extra virgin - charakteryzuje się niską kwasowością (zwykle poniżej 0,8%) oraz wyjątkowym smakiem, aromatem i barwą. Jest to najbardziej naturalna forma oliwy z oliwek, zachowująca wszystkie korzystne składniki odżywcze.

  • Oliwa virgin - również pozyskiwana przez mechaniczne tłoczenie oliwek, ale ma nieco wyższą kwasowość niż oliwa extra virgin (zwykle do 2%). Chociaż nadal jest to wysokiej jakości oliwa, nie spełnia ona surowszych kryteriów, które są wymagane do otrzymania statusu extra virgin. Oliwa virgin może mieć nieco mniej intensywny smak i aromat w porównaniu do oliwy extra virgin.

  • Oliwa rafinowana – oliwa pozbawiona smaku i zapachu, o jasnożółtej barwie. Uzyskiwana poprzez podgrzanie do wysokiej temperatury.

  • Oliwa z oliwek - mieszanka oliwy rafinowanej z oliwą virgin lub extra virgin, które dodane są w ilości min. 1%

 

Olej kokosowy

Otrzymywany z miąższu orzechów palmy kokosowej. Głównym składnikiem oleju kokosowego są nasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią ponad 80% oleju. Kwas laurynowy stanowi około 50% całkowitej zawartości tłuszczu w oleju kokosowym. Jest to kwas, który może zwiększać poziom "dobrego" cholesterolu HDL w organizmie. Olej kokosowy ma wysoką stabilność termiczną, co oznacza, że jest on odporny na utlenianie się i nie traci swoich właściwości podczas gotowania w wysokich temperaturach. Jest często wykorzystywany do smażenia, pieczenia i smażenia na patelni.

Dostępne oleje kokosowe na rynku to:

  • Olej kokosowy rafinowany - olej poddany procesowi rafinacji. Proces ten polega na oczyszczeniu i odsączeniu oleju, aby usunąć niepożądane substancje, takie jak zanieczyszczenia, zapach kokosa, a także część składników odżywczych. W wyniku rafinacji olej kokosowy staje się bezwonny i bezsmakowy. Ma również wyższy punkt dymienia, co oznacza, że jest bardziej stabilny podczas gotowania w wysokich temperaturach.

  • Olej kokosowy nierafinowany - Jest wytwarzany z naturalnego miąższu orzechów kokosowych i ma charakterystyczny zapach i smak kokosa. Olej kokosowy nierafinowany zachowuje większość składników odżywczych, takich jak witaminy, przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe (MCT). Ma też niższy punkt dymienia niż olej kokosowy rafinowany, dlatego jest bardziej odpowiedni do niskotemperaturowego gotowania, smażenia na patelni lub jako dodatek do potraw.

  • Olej kokosowy MCT – MCT czyli Medium Chain Triglycerides (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe). Specjalny rodzaj oleju kokosowego, który zawiera wyłącznie kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe. Kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe są szybko wchłaniane przez organizm i są przetwarzane na energię, w związku z tym olej kokosowy MCT jest często stosowany jako źródło szybkiej energii.

 

Olej lniany

Olej jest wytłaczany z nasion siemienia lnianego. Olej ten zawiera wysoką zawartość kwasów omega-3. Stanowią one ponad 50% wszystkich kwasów tłuszczowych. Z tego względu zaleca się stosowanie oleju wyłącznie na zimno oraz przechowywanie w lodówce, w ciemnej butelce, aby ograniczyć dostęp światła.

 

To co jest szczególnie ważne przy wyborze zdrowego tłuszczu to jakość. W naszej ofercie sklepu znajdziecie ekologiczne, różnorakie formy doskonałej jakości olejów, które dobierzecie do swoich potrzeb.


Źródło: magazyn „Gotuj w stylu eko.pl 





 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl